Inloggen

Wachtwoord vergeten? Klik hier >
De zegen van de zon

Door: xynyx | Datum: 11-08-2009 | Gezondheid

Het is eenvoudig: Uiteraard zijn we gelukkiger als de zon schijnt dan wanneer het regent. Maar wist je dat de zon je gezondheid ook echt fundamenteel kan verbeteren? 

Het is eenvoudig: zon maakt blij, regen somber. Hoe dat precies komt hebben wetenschappers haarfijn voor je uitgezocht. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat alles te maken heeft met de directe invloed van zonlicht op je hormoonstelsel. Zonlicht maakt namelijk 'gelukshormonen' (endorfinen) aan die je schildklier en pijnappelklier stimuleren, waardoor je meer energie krijgt en je je meer ontspannen voelt. Maar de zon doet meer voor je. Zonlicht maakt bijvoorbeeld je immuunsysteem sterker door de aanmaak van witte bloedcellen, die je lichaam beschermen tegen indringers als virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Daarom word je ook in de zomer minder snel verkouden dan in de wintermaanden.

Zon maakt verliefd

Wist je dat je in geen enkel ander jaargetijde zo snel verliefd wordt als in de zomer? Volgens psychologen heeft dat te maken met het feit dat de zon je geslachtshormonen op gang brengt. Psychologe Elaine Hatfield, verbonden aan de University of Hawaii, heeft na onderzoek vastgesteld dat mannen op zomerse dagen nog sneller verliefd zijn. 'Dat komt', zegt Elaine, 'omdat het testosterongehalte van de man door de zon soms wel met dertig procent kan stijgen'.

Betere vruchtbaarheid

De zon zou ook een grote invloed hebben op je vruchtbaarheid. Een Amerikaanse studie laat zien dat zonlicht je beste leverancier is van vitamine D. Gebrek aan deze vitamine kan een belangrijke oorzaak zijn van vruchtbaarheidsproblemen. De Australische arts Anne Clark, werkzaam in het ziekenhuis van Sydney, ontdekte na een grootscheeps onderzoek bij mannen tussen 25 en 40 jaar, dat één op zes Australische mannen door gebrek aan vitamine D gebukt gaat onder vruchtbaarheidsproblemen. Anne Clark raadt iedere vruchtbare vrouw en man aan om bij zonnig weer minstens een half uurtje te zonnen. Dat heeft niet alleen een gunstig effect op jouw vruchtbaarheid, maar verhoogt ook in belangrijke mate de kwaliteit van sperma bij je partner.

Lijfwacht voor je botten

Bot is levend weefsel en wordt tijdens je leven voortdurend opgebouwd en weer afgebroken. Voor je 30ste jaar is de opbouw groter dan de afbraak, waardoor je bot stevig wordt en groeit.

Na je 35ste wordt de afbraak echter geleidelijk aan groter dan de opbouw, waardoor je botten minder stevig worden. Vooral als je slank bent, ben je dubbel zo gevoelig voor botontkalking (osteoporose) en moet je je extra tegen botafbraak wapenen.

Belgische artsen hebben onlangs vastgesteld dat naar schatting 37 procent van alle gevallen van botontkalking te maken heeft met een gebrek aan zonlicht. Hoe ouder je wordt, hoe minder je huid in staat is om vitamine D aan te maken. Kom je te weinig in de zon, dan ontstaat er al snel een chronisch gebrek aan vitamine D. De beste lijfwacht voor je botten is dus de zon. Ontdekt is dat zonlicht in tien minuten tijd honderd keer meer vitamine D aanmaakt, dan dat je op één dag via je voeding binnen krijgt. Hoeveel vitamine D er door de zon in je lichaam wordt geproduceerd, hangt af van je leeftijd, de hoeveelheid pigment in je huid en de tijdsduur dat je in de zon verblijft. Medici zijn ervan overtuigd dat als je dagelijks een uurtje in de zon verblijft, je lichaam al voldoende vitamine D heeft opgeslagen om aan de gewenste hoeveelheid te komen.

Zonnen tegen depressie

De statistiek heeft aangetoond dat gemiddeld één Belgische vrouw op zes in een depressie zit. Maar ook is vastgesteld dat hoe meer je van de zon geniet, hoe sneller je uit het dal kruipt.

British Medical Journal meldde onlangs dat je tijdens het zonnen af en toe een stukje pure chocola moet eten met een cacaogehalte van rond de 70 procent. In pure chocola zitten namelijk dopaminachtige stoffen zoals fenolen, serotine, theobromine, fenyelthylamine endorphine, opoïden en cafeïne, die je onrust laten verdwijnen en je opvrolijken. Al die stoffen bij elkaar werken in combinatie met zonlicht als een soort antidepressivum en kalmeringsmiddel.

Krachtvoer voor je geheugen

De lucht die je inademt bevat zuurstof. Gelukkig maar want zonder zuurstof kan je niet leven. Je hebt zuurstof nodig om je hersenen optimaal te laten functioneren. Onlangs heeft een groot Brits onderzoek aangetoond dat zonaanbidders een beter geheugen hebben dan schaduwzoekers. Doordat je tijdens het zonnen een flinke dosis zuurstof tankt, worden je zenuwcellen in je hersenen krachtig gestimuleerd, waardoor je geheugen sterker wordt. Volgens de onderzoekers wordt je geheugen nóg sterker als je aan het strand zont, omdat zeelucht voor een dubbele portie verse zuurstof zorgt. De Amerikaanse psycholoog Matthew Keller ziet de zon eveneens als krachtvoer voor je geheugen. Uit zijn onderzoek is gebleken dat je geheugen zelfs achteruit gaat als je zelden of nooit in de zon komt.

Warme gewrichten = soepele gewrichten

Als het weer verandert, voelen sommige mensen dat in hun gewrichten. En dat beelden ze zich niet in. Studies naar de invloed van het weer op je gezondheid hebben uitgewezen dat weersveranderingen een sterke invloed hebben op spier- en gewrichtsklachten. Heb je bijvoorbeeld een reumatische aandoening, dan kunnen bij slecht weer je gewrichten en spieren nog meer pijn doen. Van de zon knappen je gewrichten en spieren echt op. Dat komt omdat de bloedvaten zich verwijden, waardoor de doorbloeding in je spieren en gewrichten en de opperste huidlagen sterk wordt gestimuleerd. Maar ook bij pijnlijke rugspieren wil de zon je best een handje helpen. Warmte ontspant je spieren en dat is een weldaad voor je rug.

Vitamine D helpt bij MS

Een onderzoek van professor Raymond Hupperts van het Academisch MS Centrum Limburg wijst uit dat een hoog vitamine D-gehalte in het lichaam tot minder ontstekingen leidt bij mensen met multiple sclerose (een aandoening van het centrale zenuwstelsel).

Zonlicht zou zelfs een preventieve werking hebben: vooral als je in je kinderjaren veel in de zon hebt gespeeld, loop je minder risico op oudere leeftijd multiple sclerose te krijgen. Tenminste, dat beweren wetenschappers van de Amerikaanse University of Southern California, die daar een groot onderzoek naar hebben gedaan en de resultaten hebben gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Neurology.

Wapen tegen kanker

Het klopt natuurlijk dat langdurig onbeschermd zonnen tot huidkanker kan leiden. Maar het is ook waar dat de zon een krachtig wapen is om darm-, baarmoederhals-, prostaat- en borstkanker te voorkomen. Gebleken is namelijk dat het lichaam in staat is om onder invloed van zonlicht antikankerstoffen als interleukine en interferon aan te maken. Kort geleden is het National Cancer Institute tot de conclusie gekomen dat verschillende vormen van kanker minder voorkomen in zonnige gebieden van Amerika, dan in delen van Amerika waar de zon weinig schijnt. Een gelijksoortig onderzoek aan de Universiteit van Californië in San Diego wees uit dat vrouwen die veel in de zon komen, minder kwetsbaar zijn voor borstkanker. Het onderzoek werd bevestigd door de Amerikaanse epidemioloog Esther John, die na een langdurige studie meldde dat zonlicht de kans op borstkanker met wel dertig tot veertig procent kan verminderen.

Onderzoekers van het kankerinstituut in Los Angeles ontdekten dat mannelijke zonnebaders minder kans hebben op prostaatkanker dan mannen die niet vaak in de zon zitten. In het door zon overgoten land Australië adviseerde de Cancer Council of Australia vrouwen onlangs nog de zon vaker op te zoeken. Dit naar aanleiding van een onderzoek waaruit bleek dat ruim veertig procent van de Australische vrouwen een tekort heeft aan vitamine D. Ook in België wordt momenteel volop onderzoek gedaan naar de heilzame werking van zonlicht op kanker. Tot dusver zijn de resultaten zeer positief.

Groeien in de zon

Niet alleen jij, maar ook je kinderen hebben een zonnetje nodig. Vitamine D is namelijk heel goed voor de groei van hun jonge botten. De Vlaamse epidemioloog Luc Bonneux vindt dat kinderen veel te weinig buiten spelen: 'Stuur je kids de zon in, want ook voor hen doet de zon veel goeds. Wees niet bang voor zonnebrand, want als je kids het warm krijgen zoeken ze instinctief de schaduw op.' Tip van zondeskundigen: laat je kinderen niet met ontbloot bovenlijf buiten spelen. Een T-shirt en een petje bieden voldoende bescherming.

Bron: Goedgevoel.be

Laatste artikelen

Child Sacrifice and Trafficking in Holland, and Abroad: An Eyewitness Comes Forward and Names her Torturers
  Child Sacrifice and Trafficking in Holland, and Abroad: An Eyewitness Comes Forward and Names her Torturers Posted on May... meer >

Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie
Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie De psychiatriebijbel en de ziektereligie die ermee wordt verspreid di... meer >

Wetenschap beperkt door (onjuiste) vooronderstellingen? (video)
'Beoefening van wetenschap wordt beperkt door aannames' (video) donderdag, 21 maart 2013      Veel onderzoekers ne... meer >