E-mail
Wachtwoord
 
‘DAN VERKOOP JE TOCH GEWOON JE AUTO?’

Door: clueless | Datum: 18-11-2010 | Laatst gewijzigd: 18-11-2010 | Nieuws  


‘DAN VERKOOP JE TOCH GEWOON JE AUTO?’

Hoe helpt u iemand met geldproblemen?


Gabriëlla Bettonville

Budgetdeskundige

Beschrijving: Gabriëlla BettonvilleGabriëlla Bettonville is woordvoerder bij het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, een non-profitorganisatie die is opgericht om consumenten onafhankelijke informatie over geldzaken te geven. 

·         Hoe helpt u iemand met...

·         Werkloos? Tijd voor actie!

·         Gebruik potjes voor schoolreisjes...

·         Meer...

 

do 18 nov 2010, 05:45 | 0 reacties

 ‘DAN VERKOOP JE TOCH GEWOON JE AUTO?’

Hoe helpt u iemand met geldproblemen?

AMSTERDAM -  Veel mensen worstelen met geldproblemen. Misschien ook wel een zus, broer, vriend of vriendin van u. Bijvoorbeeld door het verliezen van een baan of door schulden. U zou hem of haar wel willen helpen, maar hoe? Natuurlijk zijn daarvoor speciale hulpverleners, maar gelukkig kunt u zelf ook iets doen!

 

Als uw broer bijvoorbeeld zijn rekeningen niet meer kan betalen, komt hij in de problemen. Hij krijgt aanmaningen, zijn telefoon wordt afgesloten, er staat een deurwaarder op de stoep, noem maar op. Dat is moeilijk als u dat ziet gebeuren bij iemand die dicht bij u staat. Als diegene het (financieel) kan opbrengen om zijn schulden nu aan te pakken, is erger te voorkomen.

Gedrag veranderen

Wilt u écht een familielid met financiële problemen helpen? Dan is het allerbelangrijkste dat degene zélf leert zijn geldzaken te regelen. Uw broer bijvoorbeeld moet zijn financiële gedrag zodanig aanpassen dat er geen nieuwe financiële problemen meer ontstaan. Dat kan alleen door zijn dagelijkse bestedingspatroon te veranderen…

Maar hoe kunt u hem daarbij het beste helpen? Hem laten zien hoe zijn financiële plaatje eruitziet en vertellen wat er moet veranderen? Hem overhalen zijn auto te verkopen?

Nee! Want dat roept eerder weerstand op dan dat het helpt. Ga maar na: hoe zou u zich voelen als u geldproblemen hebt en uw beste vriend zou u zeggen dat u uw auto dan maar weg moet doen? "Ja, dag!" denkt u dan toch? Het helpt dus niet om uw vriend te vertellen wat hij moet doen. Het helpt wel om hem zelf te laten bedenken wat hij moet doen door hem te laten nadenken over zijn beweegredenen: wat gebeurt er als hij zijn gedrag niet verandert?

Niet meteen oplossingen geven

Toch zijn we van nature geneigd om iemand waarmee het niet goed gaat of die zorgen heeft, weer op de goede weg te willen helpen. Dan dragen we meteen oplossingen aan of geven adviezen voor de problemen van die persoon. Mensen zijn daar echter meestal niet mee geholpen: ze veranderen er niet hun financiële gedrag mee. Ze raken vaak veel beter gemotiveerd door de beweegredenen die zij zélf hebben ontdekt en uitgesproken dan door de redenen die anderen aandragen.

Een voorbeeld. Stel uw zus vertelt u dat ze haar administratie eindelijk eens op orde gaat brengen. U bent dan geneigd meteen een oplossing of advies te geven door te zeggen dat ze dan het beste een paar verschillende mappen kan maken, bijvoorbeeld één voor de verzekeringen, één voor de huur, één voor…

Probeer dat eens niet te doen. Maar vraag haar gewoon op welke manier ze dat denkt te gaan aanpakken… Ze verzint dan zelf de oplossing en dat werkt veel beter dan wanneer u de oplossing aandraagt.

Zelfjeschuldenregelen.nl

Heeft uw broer, zus, zwager of vriend(in) zélf ingezien dat hij of zij gedrag moet veranderen om de financiële problemen op te lossen, en zijn die problemen te overzien, dan kunt u hem of haar natuurlijk best een eindje op weg helpen. Wijs dan eens op de Nibud-websitezelfjeschuldenregelen.nl.

Op die website staat een handig stappenplan om aan de slag te gaan met (beginnende) schulden. Bij kleinere schulden hoef je namelijk nog niet een schuldhulpverleningstraject in gang te zetten. Ga bijvoorbeeld samen achter de computer zitten en loop de verschillende stappen door. Uw aanwezigheid zal zeker een steun zijn. Op de website gaan jullie aan de slag met het maken van een begroting, brengen jullie de schulden in kaart en berekenen jullie wat er maandelijks kan worden afgelost van de schulden. Ook de oorzaken en mogelijke oplossingen van de schulden komen aan bod.

Helpende organisaties

Met behulp van de site kunnen in principe alle schulden volledig worden afgelost. Lukt dat niet? Dan zijn er diverse organisaties in Nederland die (bijna) gratis persoonlijke hulp of advies verlenen op financieel of juridisch terrein. Denk aan het maatschappelijk werk, de sociale dienst of de kredietbank. Uw familielid of vriend kan hierover nadere informatie vragen bij de gemeente.

En wie weet kan die auto gewoon blijven… Succes!

Bron: telegraaf

Laatste artikelen

Child Sacrifice and Trafficking in Holland, and Abroad: An Eyewitness Comes Forward and Names her Torturers
  Child Sacrifice and Trafficking in Holland, and Abroad: An Eyewitness Comes Forward and Names her Torturers Posted on May... meer >

Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie
Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie De psychiatriebijbel en de ziektereligie die ermee wordt verspreid di... meer >

Wetenschap beperkt door (onjuiste) vooronderstellingen? (video)
'Beoefening van wetenschap wordt beperkt door aannames' (video) donderdag, 21 maart 2013      Veel onderzoekers ne... meer >